Vidre insonoritzat: Què és i com funciona?

Vidre insonoritzat: Què és i com funciona?


El soroll exterior t'està tornant boig? Si la resposta és afirmativa, la millor solució per al teu problema són els vidres insonoritzats. A diferència de la variant normal, el vidre insonoritzat és un bàsic en llars i entorns comercials. És una benedicció per a qualsevol que vulgui pau i tranquil·litat a casa.

El vidre insonoritzat funciona creant una barrera gairebé impenetrable entre el so i les teves orelles. Agafa lenergia mecànica de londa sonora i la captura. Aquest material pot bloquejar entre el 90 i el 95% de la majoria dels sons, amb només unes poques freqüències com a excepció. 

Si estàs buscant instal·lar vidres insonoritzats a casa o al teu negoci, és important saber com pots aprofitar-ho. En aquesta guia, t'ensenyarem tot allò que necessites saber sobre el vidre insonoritzat. Això us pot ajudar a decidir si val la pena el cost d'aquest material d'insonorització.

paneles de vidrio insonorizados

Si estàs buscant instal·lar vidres insonoritzats a casa o al teu negoci, és important saber com pots aprofitar-ho. En aquesta guia, t'ensenyarem tot allò que necessites saber sobre el vidre insonoritzat. Això us pot ajudar a decidir si val la pena el cost d'aquest material d'insonorització.

Comprensió de conceptes importants en la insonorització

Primer de tot, hem d'entendre que és gairebé impossible insonoritzar una casa al 100%. Llevat que gasti en materials de nivell comercial, no hi ha aplicacions residencials que brindin una insonorització total. Tot i així, no és gaire difícil aconseguir una insonorització de més del 95%.

El que anomenem insonorització no significa zero so, sinó un terme per a una reducció del soroll del 90 al 95%. Molts materials insonoritzats bloquegen les freqüències de rang mitjà a alt, com ara la veu humana i el cant dels ocells. Les freqüències de rang baix són molt més difícils de bloquejar, de manera que ha de tenir això en compte.

Per bloquejar qualsevol soroll, heu de complir cinc principis d'insonorització. Aquests són: 

 • Massa
 • Aïllameent mecànic
 • Absorció
 • Amortiment de ressonància 
 • Conducció

Massa

La massa redueix el soroll en dificultar la penetració del so. Com que el so és una energia, no hi ha tanta energia que puguis produir per fer que els materials massius vibrin a banda i banda. Com més gruixut sigui el material, és menys probable que el so penetri a través seu.

Aïllament mecànic 

Amb aïllament mecànic, separa els materials entre si, obligant el so a moure's per l'aire. Més materials aïllats vol dir que es perd gran part de l'energia a l'aire. Sense materials per moure, el so es dissiparà més de pressa per l'aire.

Absorció

Els materials amb capacitats d'absorció fortes eliminaran una bona part de l'energia de l'ona de so. Les superfícies toves absorbeixen lenergia del so. En lloc de reflectir-ho, ho dissipa a través de la seva superfície, fent-ho més feble en el procés.

Amortiment de ressonància

Amb l'amortiment de ressonància, el material redueix la magnitud del so. La majoria dels amortidors converteixen l'energia mecànica en una altra cosa, ja sigui en calor o altra cosa.

Conducció

L'últim principi de la insonorització és la conducció on hi ha una transferència d'energia d'un material a un altre. En reduir la conducció a través dels materials d'amortiment, pot ajudar a dissipar-se a mesura que viatja el so.

Com funciona el vidre insonoritzat? 

Aleshores, ara que sabem com funciona la insonorització, com funciona el vidre insonoritzat? Molts habitatges utilitzen barreres que capten el soroll i intenten reflectir-lo cap a l'exterior. Gran part d'aquestes barreres inclouen parets, panells de guix, finestres i portes. Bloquegen les ones sonores directes que vénen de l'exterior.

El vidre és un mal material d'insonorització. Immediatament vibra una vegada que rep ones de so, que reverbera o deixa passar. Per fer que el vidre sigui insonoritzat, succeeixen un parell de passes.

Primer, els fabricants de vidre insonoritzat afegiran massa, fent que el vidre sigui més gruixut. Com sabem, els materials més gruixuts deixen passar menys so. El vidre gruixut permet que l'energia es dissipi a la superfície, reduint el soroll.

Quan es busca gruix, qualsevol làmina de vidre tindrà allò que anomenem freqüència de coincidència. La freqüència de coincidència és un fenomen en què, a causa de la seva forma i mida, el vidre pot amplificar els sons en lloc d'esmorteir-los. Quan això passa, obtens un soroll més fort en comptes d'eliminar-lo.

El problema habitual amb el gruix ve amb la reducció de la freqüència on vibra el panell de vidre. Amb prou gruix, la freqüència de l'àudio pot ser tan baixa que pot estar en un rang audible per a l'orella humana.

Per evitar la freqüència de coincidència, moltes finestres insonoritzades utilitzen una variant de gruix per a diverses capes. La combinació habitual és d'un 30% de diferència de gruix, cosa que permet una millor capa intermèdia de desacoblament. 

Ús de laminats de plàstic per a la insonorització

El segon procés és afegir laminat al vidre. El laminat de plàstic i altres compostos redueixen les vibracions al vidre. Redueix la transmissió de soroll i fa que el vidre sigui més rígid que la seva estructura habitual.

En alguns gots insonoritzats, utilitzen una capa intermèdia de plàstic que intercala una capa de plàstic entre dos gots. La capa vidre-plàstic-vidre fa que la finestra sigui molt més ferma, reduint les vibracions que transmet el material. Aquesta configuració té l'avantatge secundari de fer que la finestra insonoritzada sigui molt més duradora. 

 • Butiral de polivinil (PVB) 
 • Espaiadors de microgoma 
 • Espaiat de buit 

El PVB és una resina que permet una unió superior mantenint una bona flexibilitat. També és un excel·lent amortidor de so, capaç d'evitar sons en un rang de freqüència de 1000-3000 Mhz. Aquest rang és el rang més sensible per a les orelles humanes. En eliminar les vibracions d'això, el PVB pot reduir el soroll fins a 10 dB, que és una bona reducció del 50% del soroll.

Els espais de microgoma ajuden a crear una barrera entre la finestra i l'ampit, reduint el soroll del propi marc. L'espaiat de buit és una funció completament diferent.

Ús de la tecnologia multipanell

Algunes funcions dels vidres insonoritzants funcionen mitjançant l'ús de vidres. En afegir un espai de buit entre dos panells de vidre, evita que entri el so. En utilitzar finestres de doble panell amb un buit total al mig, el so s'atura a la primera capa. Com més gran sigui la bretxa que creu, millor serà l'aïllament mecànic que obtindrà.

Per a alguns tipus de finestres d'insonorització, alguns afegeixen una finestra secundària a l'interior i una finestra existent a l'exterior. L?aïllament provocat per l?espès espai d?aire atrapa el so. El soroll es reflecteix a l'exterior, evitant que la majoria entri.

Els gruixos i l'ús del vidre dependran de les necessitats de l'usuari. Moltes instal·lacions de vidre insonoritzat són treballs personalitzats, ja que cada llar té una necessitat diferent. Això pot canviar segons la font del so i el nivell de reducció de soroll necessari. 

Trobar vidre insonoritzat superior

Aleshores, Quina és la millor manera que pot fer per trobar un bon vidre insonoritzat? Hi ha alguns factors que cal tenir en compte en triar un vidre insonoritzant. Aquests inclouen:

 • Classificació de gruix i STC
 • Nombre de panells
 • Cost
 • Beneficis addicionals 

Considereu el gruix i la classificació STC 

Com sabem, el gruix de les finestres és una part crucial de la insonorització. És el que absorbeix i esmorteeix les vibracions que reps de la font del soroll. En triar el vidre insonoritzat, el gruix és important.

Com més gruixut sigui el vidre que utilitzi, millor podrà reduir el soroll. Per saber quant soroll pot reduir el seu vidre insonoritzat, voleu veure la seva classificació STC. La classificació de classe de transmissió de so, coneguda com a classificació STC, és una part crucial de la insonorització.

La qualificació STC és un nombre enter que classifica què tan bé un material pot esmorteir i dissipar lenergia del so. És l'escala utilitzada per mesurar la capacitat d'insonorització de molts materials. Aquests materials inclouen parets, pisos, portes i finestres.

Amb la insonorització, com més gran sigui la qualificació STC, millor serà la insonorització. A STC 25 i inferior, podeu escoltar una conversa bàsica des de l'exterior. Per donar-vos una perspectiva de com funciona la qualificació STC per als materials, l'acer o la fusta normals tenen una qualificació STC de 13.

Un canvi en la classificació STC, igual que el soroll, és logarítmic. Un canvi de ±1 a STC és gairebé imperceptible. Tot just hi ha un canvi de ±3, però notarà un canvi. Es nota un canvi de STC de ±5, mentre que un canvi de ±10 representa una reducció del 50% en la transmissió del so.

Quan arriba a l'STC 30, s'escolten els discursos en veu alta, però no les converses normals. Amb una qualificació de 35, la parla forta es torna inintel·ligible. Per obtenir una insonorització completa que silenciï gairebé tots els sorolls, necessita un compost de materials amb una classificació STC de 60.

La majoria de les ulleres insonoritzades tenen una classificació STC d'entre 20 i 38 segons el sistema. Si busqueu reduir la majoria del soroll, això hauria de ser més que suficient. Si voleu una major insonorització, ha de recolzar el seu vidre insonoritzant amb una altra cosa. 

Considereu el nombre de panells 

Una altra consideració crucial amb el vidre insonoritzat és la quantitat de panells. Com sabem, lespai entre dues capes de vidre pot ajudar a atrapar el soroll i dissipar la seva energia. Això vol dir que com més panells tingui, millor insonorització obtindrà? Sí i no.

Heu de saber que com més panells afegiu, més costosa serà la seva finestra. Fins i tot si la insonorització és tan important per a vostè, els beneficis que obté en afegir més panells més enllà de dos us donaran rendiments decreixents.

Alguns estudis mostren que afegir un tercer panell al vostre vidre insonoritzat només us brinda un estalvi addicional d'un dòlar per any.

Amb les finestres de doble panell, obtindreu dos vidres insonoritzats de diferents gruixos. Aleshores tindrà un laminat de plàstic o un separador de capes de gas a l'interior. Tots dos ofereixen diferents beneficis, per la qual cosa haureu de triar el que necessiteu.

Si el que busques és una insonorització pura, et vols quedar amb un laminat. No us donarà molta eficiència i reduirà la pèrdua de calor, però pot bloquejar més soroll. Si esteu buscant beneficis totals, voleu un vidre de doble panell insonoritzat amb revestiment de baixa emissivitat. 

Considere el número de paneles

Considereu els beneficis addicionals del vidre insonoritzat 

Al final del dia, depenent del seu propòsit, el seu objectiu amb el vidre no acaba amb la insonorització. Dit això, li agradaria tenir un vidre insonoritzant que pugui fer altres coses. No només pot obtenir tranquil·litat, sinó que també en pot obtenir més. Considereu quins altres beneficis pot brindar-li el vidre insonoritzat.

Alguns fabricants de vidre afegeixen capes addicionals de laminat sobre el vidre. Els laminats especials, com ara el revestiment sota emissiu, ajuden a mantenir la temperatura estable a l'interior. Eviten que penetri l'excés de calor i fred, cosa que ajuda a regular la temperatura interior.

Algunes ulleres també tenen un revestiment antiradiació que ajuda amb la protecció solar UVA i UVB. Si ho fa, no només ajuda amb la seva salut, sinó que també redueix el blanqueig de mobles a casa seva. 

Considereu el cost

Aleshores, val la pena el cost del vidre insonoritzat? Això depèn dels usos que tinguis i dels objectius que et proposis per a cadascun. El cost del vidre i les finestres insonoritzades pot canviar amb alguns factors diferents. Aquests inclouen:

 • Estil de finestra
 • Tipus de tractament de vidre
 • Grandària del vidre i marcs
 • Quantitat de finestres
 • Tipus d'aplicació

La insonorització pot ser costosa si surts sense cap objectiu. Primer assegureu-vos de tenir un objectiu, ja que no totes les persones necessiten silenciar tot el soroll que troben.

Per exemple, si viviu en un suburbi, no necessitareu obtenir una reducció de so total. La neteja de freqüències mitjanes i altes hauria de ser més que suficient per manejar la majoria de les necessitats. La llar habitual només necessita una qualificació de STC entre 30 i 40 per ser útil.

Si ets del tipus que li agrada tocar instruments o vius a prop d'aeroports, probablement voldràs una insonorització superior. Això et pot resultar car, però no has de conformar-te amb un vidre insonoritzat.

La forma més intel·ligent d'insonoritzar la vostra llar és utilitzar materials que puguin suportar el vostre vidre insonoritzant. Per exemple, podeu utilitzar cortines pesades per millorar la capacitat d'insonorització del vostre vidre. També hi ha maneres de reforçar les parets amb panells de guix i aïllament que poden reduir el soroll de l'exterior. 

Conclusió

El vidre insonoritzat és un material meravellós i una manera excel·lent de reduir gran part del soroll que prové de l'exterior. Dues peces de vidre especial i alguns altres tractaments li brinden al vidre una reducció de soroll superior. Si esteu insonoritzant la vostra llar, aquest vidre és un material vital que pot ajudar.

Fins i tot llavors, recordeu que la seva insonorització és tan bona com el seu material més feble. Tant se val si tens el vidre insonoritzat més car del món. Si els seus altres materials no estan a lalçada de la tasca, llavors tot el sistema és inútil. Feu que els seus materials es recolzin entre si per reduir el soroll.

Està considerant vidre insonoritzat per a les vostres necessitats? Vegeu com funciona primer per saber si és adequat per a vostè. 

© Copyright 2022 Finestres Girona- Tots els drets reservats
Instal·lacions Finestres Girona - GRUP SEIAD - CIF: E72580863 
680 46 14 20 - Mossèn Pere Campolier 27, 17833, Fontcoberta
Avís Legal - Política de Cookies - Política de Privacitat